Astaxanthin for en god utsikt?

Helsepåstander, de såkalte helsepåstandene, blir vurdert av European Food Safety Authority (EFSA) og godkjent av EU. For astaxanthin er alle krav som er sendt inn til EFSA så langt blitt avvist; “Støtter øyet, støtter synsskarphet, gir netthinnen antioksidantstøtte for normalt syn,” “for immunforsvaret” eller “for normal muskelfunksjon.” Noen tilbydere refererer til og med til det, men gir samtidig inntrykk av at produktene fremdeles fungerer, selvfølgelig.

Kapsler som inneholder astaxanthin blir ofte annonsert for forebygging og behandling av aldersrelatert makulær degenerasjon (AMD). De medisinske foreningene for øyesykdommer kan imidlertid ikke anbefale forebyggende inntak av kosttilskudd. Selv om det er indikasjoner på at et høyt inntak av mineraler sink og kobberdioksid så vel som generelt antioksidanter på mat kan være nyttig. Risikoen for å fremme en eksisterende AMD på et spesifikt nivå er redusert med en tredjedel. Stoffet astaxanthin er ikke nevnt her. De fleste studier, f.eks. B. i de amerikanske ARED-studiene (Age-Related Eye Disease Study) ble det utført med isolerte antioksidant vitaminer: vitamin C og E og med forløperen for vitamin A, beta-karoten. Inntaket av isolerte vitaminer og for mye sink medfører imidlertid også risiko. Spesielt for røykere og tidligere røykere anbefales ikke inntak av isolert betakaroten.

For forebygging, men også for AMD-pasienter, anbefaler fagforeningene fremfor alt å avstå fra å røyke. I mange studier er det blitt identifisert som en høyrisikofaktor for AMD. I tillegg skal et balansert kosthold ha en beskyttende effekt på netthinnen. I følge anbefalingene fra det tyske ernæringsselskapet er grønnsaker og frukt, som gir mange antioksidanter, inkludert.

Hva er Astaxanthin?

Astaxanthin er et naturlig forekommende fargestoff hos planter som tilhører klassen av karotenoider som karoten (i gul-oransje frukt). Karotenoidene sies å ha stor helsemessig betydning, de fleste av dem har en beskyttende funksjon. Imidlertid er denne positive effekten vanligvis påvist for inntak av karotenoidrike matvarer som frukt og grønnsaker.

En overdose av karotenoidholdige tilskudd kan imidlertid være forbundet med risiko.Astaxanthin dannes i mikroalger, f.eks. i blodgenerealgene (Haematococcus pluvialis). Stoffet tas opp av mikroalgene fra krepsdyr eller fugler og farger tankene eller fjærdrakt rødoransje. Astaxanthin er godkjent som tilsetningsstoff (E161j) i produksjon av spiselig fisk. Det er z. B. pleide å mate den faktisk weissfleischigen regnbueørreten fra lakse rødt kjøtt. De blir da, som sjøørreten, markedsført som lakseørret.

Astaxanthin, i motsetning til andre karotenoider, er ikke godkjent som tilsetningsstoff til mat.Laks- og laksørret inneholder betydelig mindre enn ett milligram astaxanthin per 100 gram fisk. Kosttilskudd inneholder ofte 4 milligram i en kapsel, og noen produkter inneholder også opptil 12 milligram.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70