Coenzyme Q10-produkter – er en fordel virkelig bevist?

Hva trenger kroppen Coenzyme Q10 til?

Bak vitamin-koenzym “Coenzyme Q10”, også kalt Q-10, ubiquinon-10 eller UQ, skjuler et fettløselig molekyl som har struktur i struktur som vitamin K og vitamin E. Q10 er ikke viktig for sunne mennesker.

Q10 spiller en viktig rolle i å gi energi i kroppens celler. Av denne grunn forekommer det hovedsakelig i lungene, leveren og hjertet, organene som trenger mye energi. Som ubikinon (ubique = overalt), er koenzym Q10 nødvendig og produsert i alle levende celler. Videre fanger den skadelige oksygenforbindelser og er dermed aktiv som vitamin E som en antioksidant.

Selv om positive effekter av høydose Q10 oppnås hos personer med hjertesykdommer i medisinsk terapi, tillater dette ikke noen konklusjoner om bruken av Q10 som ernæringstilskudd. Mangel på koenzym Q10 er svært sjelden, i den generelle befolkningen er ingen mangelsymptomer kjent. En økning i ytelse eller en styrking av immunforsvaret gjennom merforbruket av Q10 ble nektet i 2001 av det tidligere føderale instituttet for helsebeskyttelse av forbrukere og veterinærmedisin og senere av EFSA igjen.

Det er imidlertid kjent at med økende alder synker Q10-konsentrasjonen i forskjellige vev markant. Av disse er særlig hjertet påvirket. 80-åringer har bare rundt 60 prosent av Q10-innholdet i hjertet sammenlignet med 20-åringer. I hvilken grad dette er effekter av den normale aldringsprosessen, og disse kan stoppes, eller om det ved ytterligere, kontrollert administrering av Q10 i en alder av mindre kardiovaskulære sykdommer forekommer, diskuteres fortsatt. Dette forklarer imidlertid ofte sett reklame for Q10-produkter som et aldringsmiddel, “ungdommens fontene” eller “energivitamin” og det hyppige salget på såkalte “kaffeturer”.

Kan jeg dekke mine daglige behov med mat?

Det er flere måter koenzym Q10 tilføres til den menneskelige organismen. Som et fettløselig stoff, finnes det hovedsakelig i fet mat. Animalsk mat inneholder høye nivåer av Q10, spesielt kjøtt, fisk, fjærkre, lever, egg og smør. Lavere nivåer finnes i vegetabilske matvarer, med unntak av spiselige oljer som soyabønne, raps og sesam, samt belgfrukter, soya og nøtter. Med mat tas mellom 5 og 10 milligram koenzym Q10Imidlertid er kroppen også i stand til å danne E-vitaminet fra aminosyrene fenylalanin og tyrosin, så vel som fra den planteforekommende “mevalonsyren”. Videre er tarmbakterier mulig å produsere stoffet, som deretter tas opp i blodomløpet. Dermed ville ikke et matinntak av Q10 være nødvendig, et ekstra ernæringstilskudd er derfor unødvendig for sunne mennesker.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70