Fructose: raskt for mye

Epler, fruktjuice, forskjellige meieriprodukter, frokostblandinger og litt søtsaker har en ting til felles: de inneholder fruktose (fruktose). Hvilke helse-bevisste og søtende folk ofte ikke vet: Overdriven konsum av fruktose kan forårsake magesmerter og diaré. For eksempel inneholder noen drinker opptil 40 gram fruktose per liter. Et inntak på mer enn 35 gram per måltid er allerede ansett tvilsomt. Selv en yoghurtkopp med lavt sukkerinnhold kan fortsatt inneholde 15 gram fruktose.

Fruktose er en trend blant produsentene

I mange frukter og grønnsaker gir fruktose naturlig søthet. Men også i matproduksjon brukes fruktose eller fruktosirup ofte i stedet for granulert sukker. Fordi fruktose er billigere å produsere og har en ti til tjue prosent høyere søthet enn vanlig bordsukker. Fructose overvinter også den ubehagelige smaken av søtningsmidler og forbedrer den fruktige aromaen i matvarer, som for eksempel i kaloriprodukter.

Helseproblemer utbredt

Fruktsukker i seg selv har et positivt bilde. Men det menneskelige fordøyelsessystemet er ikke laget for å behandle for mye fruktose. Omtrent en av tre kan ikke tolerere inntaket av mer enn 25 gram fruktsukker per dag og lider av fruktoseintoleranse med gastrointestinale klager. Men selv for friske mennesker og spesielt for barn, kan over 35 gram per måltid – som kan være i to glass eplejuice – være for mye.Andre potensielle metabolske sykdommer ble fremhevet av Den europeiske fødevaresikkerhetsmyndigheten (EFSA) så tidlig som i 2011, som sier at høyt fruktoseforbruk kan fremme lipidmetabolisme, insulinresistens og fedme. I tillegg er det tegn på at høye nivåer av fruktose kan øke urinsyre nivåer og dermed risikoen for gikt.

Søtningsmiddel gjemt under usynlighetsklær

Merking på emballasjen, som “mindre søt”, “mindre sukker” eller “fruktsøtthet” skjuler ofte en høy andel fruktose. Selv fettfattige meieriprodukter kan inneholde fruktose. Dette gjelder også mineralvann med fruktsmak, velvære og diett brus.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70