Gresskarfrøekstrakter – naturlige prostataaktiver?

Fra kjernene til en gresskar-kultivar kalt “medisinsk squash” blir forskjellige komponenter ekstrahert, dvs. ekstrahert.

Problemet: Kosttilskudd fra forskjellige produsenter kan sammensettes forskjellig, avhengig av hvilke ingredienser eller ekstrakter og hvilke ekstraksjonsmetoder som brukes. Og resultater fra en studie for ett produkt kan ikke automatisk overføres til andre produkter og ekstrakter.

Kosttilskudd som inneholder gresskaringredienser kommer i en rekke former: kapsler eller belagte piller med pulverisert frø, ekstrakter eller til og med gresskarfrøolje. Men også kapsler med konsentrat av gresskarmasse er på markedet.

Hva bør jeg se etter når jeg bruker Pumpkin Seed Extract-produkter?

Gresskarfrøekstrakter kan verken eliminere årsaken til prostataforstørrelse, eller de kan bidra til å reversere utvidelsen. Når du tar gresskarfrøekstrakter, kan det vanligvis ta flere uker til måneder å muligens føle en bedring i symptomene.

I følge German Society of Urology er planteekstrakter for behandling av godartet prostataforstørrelse vurdert, om i det hele tatt, bare for milde plager med lavt lidelsesnivå. Omfanget av klagelindring ved plantepreparater er ganske lite og forskjellig hos de enkelte pasienter.

Kostnaden for tradisjonelle urtemedisiner for behandling av godartet prostataforstørrelse refunderes vanligvis ikke av den lovbestemte helseforsikringen.

Hva ligger bak reklamen for gresskarfrøekstrakter?

“I stedet for kirurgi – det er slik prostata din blir veldig sunn!”, “Ikke lenger på toalettet om natten”, “reduserer den konstante urinøshet” – denne reklamen for urteprostata med gresskarfrøekstrakter er spesielt skreddersydd for menn som lider av en forstørret prostata. De håper på “naturlig, skånsom” medisin for å behandle tilstanden deres og dermed unngå mulige bivirkninger av syntetiske medisiner.

Gresskarfrøekstrakter sies å hjelpe til forsinket, hyppig, svekket eller smertefull vannlating, med treg blæretømming, Nachträufeln eller hvis blæren ikke kan tømmes fullstendig.

Gresskarfrø anses som effektive mot prostataproblemer i folkemedisinen. Skoleleger klager over den utilstrekkelige studiesituasjonen. Foreløpig gir ikke urologiske spesialistsamfunn noen anbefalinger for behandling av godartet prostataforstørrelse med planteekstrakter – verken for urte, uten medisiner eller for inntak av kosttilskudd. Årsaken: det er for få langtidsstudier (minst 12 måneder). En klar, utvetydig og varig forbedring av de typiske klagene ved gresskarfrøekstrakter er ikke bevist. Det er ingen bevis for at produktene er pålitelige og ikke rent tilfeldige.

Kosttilskudd med gresskarfrøekstrakter er også underlagt matloven. Ekstraktene er ikke definert i motsetning til medisiner. Produktene krever ikke godkjenning, og produsentene trenger ikke å gi noe bevis for effekt.