Kalsiumprodukter for beinbeskyttelse?

Produsenter av kalsiumprodukter markedsfører produktene sine med lovgivningsmessige godkjenninger som “Kalsium har en funksjon i celledeling og spesialisering”, “Kalsium bidrar til normal muskelfunksjon”, “Kalsium bidrar til normal blodpropp” eller “Kalsium blir” vedlikehold av normale bein er nødvendig “.

Faktisk er kalsium et viktig mineral, og mange mennesker når ikke det anbefalte inntaket. Nasjonalforbrukstudie II viste at særlig en stor andel kvinnelige ungdommer og personer over 65 år tydelig underkjente anbefalingene. For lavt inntak betyr ikke nødvendigvis at det er en mangel, men kan være en indikasjon på mangel.

Enkelte kostholdstrender fører til at mindre kalsium blir absorbert. Veganere avstår for eksempel fra melk og meieriprodukter av etiske grunner. Selv personer med laktoseintoleranse eller melkeallergi kan spise lite eller ingen meieriprodukter. Men er kosttilskudd nødvendig? Vi tror at en smart kombinasjon av mat gjør det mulig å dekke kalsiumbehovene dine gjennom mat.

Hva bør jeg passe på med tilleggsbruk av kalsium?

Overdoser på grunn av et veldig høyt inntak av kalsium kan føre til nyrestein på lang sikt. Hvor mye høye kalsiumnivåer som fører til vaskulære forkalkninger er ennå ikke endelig avklart. De siste årene har en forbindelse mellom kalsiumprodukter og hjerteinfarkt eller hjerneslag ofte blitt diskutert. Dette forholdet er imidlertid ikke bevist. Ulike studier gir motstridende resultater. European Food Safety Authority (EFSA) vurderer et daglig total kalsiuminntak på 2500 mg som ufarlig. Dette beløpet skal ikke overskrides. Federal Institute for Risk Assessment (BfR) anbefaler å ta maksimalt 500 mg kalsium fra kosttilskudd.

I utgangspunktet er det alltid lurt å spørre legen om råd før du tar tilskudd.

Hva trenger kroppen kalsium til?

I likhet med magnesium er kalsium nødvendig for å bygge bein og tenner. I kroppen til et spedbarn lagres omtrent 25 til 30 g kalsium. I bein og tenner hos voksne kan du til og med finne opptil 1,3 kg. I selve cellene fungerer kalsium som en messenger og overfører signaler. For eksempel fører frigjøring av kalsium til muskelbevegelser. Dessuten er overføring av sensoriske stimuli som hørsel og seing mulig. Uten kalsium ville vi også være i konstant fare for blødning, fordi mineralet er av grunnleggende betydning i blodpropp.

For lave kalsiumblodnivåer, for eksempel forårsaket av inntak av dehydratiserende medisiner (vanndrivende midler) eller visse antibiotika, fører blant annet til kramper. Feil kosthold er sjelden årsaken til lave kalsiumnivåer i blodet, siden kroppen har flere reguleringsmekanismer. Om nødvendig sikrer paratyreoideahormonet og en aktiv form for vitamin D at kalsium tas fra beinene og dermed opprettholdes kalsiumnivået i blodet.

En kalsiummangel kan derfor føre til langvarig skade på skjelettet. I en alder av 30 år er bena fortsatt mineraliserte, noe som får dem til å stivne og bli stabile. Omtrent 35 år oppveier bentapet. Kalsium lagres knapt lenger, beinmassen avtar kontinuerlig. I tillegg, hvis det tas for lite kalsium sammen med maten, skrider beinreduksjonen raskere. Som et resultat øker risikoen for lidelse fra beinbrudd enormt. Tilstrekkelig kalsiuminntak er derfor den beste måten å forhindre såkalt “osteoporose”.

Dårlige konsekvenser er kalsiummangel i barndommen. Ved ensidig diett og ytterligere vitamin D-mangel, for eksempel ved å for ofte holde seg i det fri, kan det komme til en utilstrekkelig ossifikasjon av bein, en såkalt “rakitt”. Sykte barn får livslange konsekvenser som dvergisme eller bøyde, sprø bein. Rititt er sjelden i vestlige land med god matforsyning i dag.

Grupper med kalsiummangel inkluderer eldre, spesielt postmenopausale kvinner. Videre kan alle personer som av etiske eller helsemessige årsaker avstår fra melk og melkeprodukter. Som med alle andre næringsstoffer utgjør sykdommer fordøyelseskanalen, som inflammatorisk tarmsykdom eller korttarmssyndrom.

The German Society for Nutrition (DGE) anbefaler at voksne over 19 år får omtrent 1000 mg daglig. Dette kalsiumtapet som oppstår under fordøyelsen er allerede inkludert. Behovet for gravide og ammende kvinner økes ikke når det gjelder kalsium, men for ungdom mellom 13 og 18 år: ved 1200 mg per dag trenger de mest kalsium.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70