Kjønnsdiskriminering og kritikroste musikereI

dag lærte jeg meg om musikerne Emir Hindic og Kritoffer Uthaug frag Bergensom lager norsk rapmusikk under navnet Sushi x Kobe siden 2013. Jeg hørte to,tre låter, leste to, tre intervjuer og tenkte fint med litt norsk rap, gøy å høre på ogtydeligvis er jeg ikke eneste som syntes det for duoen fikk Spillemannsprisen iklassen urban for albumet Døden lever lengst som ble utlagt i 2018. Akkuratdette albumet har på seg en låt med nesten bare pianomusikk og en enestetekstpassage som går akkurat som albumtitelen: døden lever lengst. De andresangene på albumet er mørke og elektroniske, litt tekst, litt rap og alt i alt heltgreit.

De andre og gamlere albumene derimot holder masse låter med tekst og etterjeg hørte mer nøyaktig og sjekket tekstene etter online så var jeg sjokkert å leseså mye linjer om pikken i fitten og sprike ræv og om jenter som forelsker seg ogbøyer seg ned, om å pule kjæresten til en annen og så videre. I låten Papi syngerSushi x Kobe blannet annetMarmor-fitte fineste kuse fra fjorten nittenMen eg sprengte den fittenFra rævhålet til klitten(…)Spiste fitten til naboen nok en gangPengepungen jæla trangMannepungen hon spiste an(…)Hun er godt med munnen sin – Olivia (Dama di)(…)Denne teksten er bare en eksempel av mange lignende i låtene til Sushi x Kobe.

Jeg har hørt rapmusikk i mange år og har nesten blitt vant til diskriminerende ogseksisme mot kvinner i tekstene. Vekker jo ikke mye oppsikt heller, for artistene blirfeiret uansett, får konsertopptredener og fyller haller og festivalvoller.

Men nå har jeg kommet til et punkt hvor jeg nekter å tolerere dette og blir bareirritert og ha ikke noe lyst til å høre på musikk som kan ikke vurderes bra lengermed sånne dumme, diskriminerende tekster full av mennefantasi og fornedrelseav kvinner.

Selv om tekstene på albumet som fikk prisen er greie nok, har jo instillingen tilartistene blitt synlig og høyt på de andre, forrige albumene og derfor kan jeg ikkerespektere hele musikkprosjektet lenger og jeg synes at magasiner og prisutgivereskulle gjøre det samme.

Seksisme i musikk og spesiell i rapmusikk, for i den kommer det opp mest, er ikkesnakket om nok eller i det hele tatt. Det er et stort problem og må endres. Musikk erpolitisk for den har masse påvirkning på (unge og alle) folk.

Etter egen erfaring kan jeg si at det føles helt dritt å like en musikkretning men åfå høre hele tiden tekster om menn som puler kvinner og bare ha fitte i tankene.Det er bare dumt, uinspirerende, diskriminerende og nedverdigende. Seksisme eret seriøst problem i daglig samfunn og samme som rassisme og homofobi noe somfå ikke tolereres i det hele tatt for hvis det få oppmerksomhet, makt og rom kan vi aldribli kvitt av et urettferdig forhold mellom kjønnene. Samme som man ikke hører på rassistiskmusikk skulle man ikke høre på seksistisk musikk heller.

Men desverre finnes det fremdeles mange som synes at det går greit og ikke erlike gal som rassistisk musikk. Men jeg kan si at det faktisk er det for det ha ogsåå gjøre med offentlig diskriminering og maktvisning mot en gruppe mennesker,nemlig kvinner.Tekster om sprekkete fitter og ræv til “dama di” er gammeldags og ukult og jeg lurer pånår samtidige rappere som forstår seg som kunstnere og vil sikkert bli nevt med degode politiske instillingene, kommer til å skjønne det.

Jeg synes at også musikere har et ansvar og de som lytter på låtene like så, forhva slags musikk vi hører på også kan gjøre mye med hvordan vi tenker, snakkerog handler på. Det finnes få gode rappere som ikke har i det minste en sang somhandler om å pule kvinner på en nedverdigende måte og det er trist og synd menkan endres på raskt og lett. Det er jo ikke sånn at det ikke fantes andre emner åsynge om, og hvis det skal være kvinner, for jeg skjønner at de er viktige også irapmusikk, så kan det i det minste bli andre ord og veier å synge om dem også.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70