Klimasikring når man spiser og handler

Klimabeskyttelse stopper ikke på temaet ernæring. New Zealand-epler forurenser for eksempel miljøet mer enn regionale produkter på grunn av de lange transportavstandene. For langt tilbakelagt tilbys tungt foredlede og påkostede matvarer på markeder og i butikker mange alternativer. Ofte er produktene fra regionen enda smakligere og sunnere.

Regionale frukt og grønnsaker à la sesongen:

Enten epler, pærer eller rabarbra, lammesalat, grønnkål eller asparges – en rik palett med lokal frukt og grønnsaker gir daglig variasjon på menyen.

Direkte markedsførere og bønder tilbyr ofte hjemmelagde råvarer til riktig høstetid. Frisk frukt fra tre, busk og mark, som ikke har lange transportveier og ikke høstes umoden, smaker bedre og inneholder mer sunne ingredienser. Produkter fra drivhuset skader miljøet opptil 30 ganger mer med skadelig karbondioksid enn frittgående grønnsaker. Fruktkonserver og frosne grønnsaker produserer også betydelig mer klimagasser enn de sesongbaserte, ubearbeidede variantene fra regionen.

Mindre kjøtt er mer:

Produksjonen av ett kilo storfekjøtt forårsaker omtrent 14 kilo karbondioksid. Når man produserer et kilo grønnsaker, for eksempel bønner, slippes det bare 150 gram klimagass. Selv frukt kutter mye bedre med mindre enn 500 gram CO2 per høstet kilo. Hvis du ikke spiser kjøtt eller pølse hver dag, gjør du noe sunt for deg selv og for klimaet.

Korte veier i stedet for lange transporter:

Hele året selges varer fra hele verden i handelen. Det stadig tilgjengelige landet med melk og honning kjøpes gjennom lange transportveier. For eksempel kan Prinzessböhnchen fra Kenya bare finne veien til den lokale grønnsaksboden med fly. Transport gjennom luften er spesielt skadelig for klimaet: det fører til opptil 90 ganger flere klimagasser per tonn mat og kilometer enn sjøtransport og omtrent 15 ganger mer enn transport med lastebil.

Sammenligningen av peruansk og regional asparges gjør den enorme forskjellen i den transportrelaterte klimapåvirkningen klar: Alene i mer enn 10.000 km lang lufttransport fra Lima til Frankfurt frigjøres det omtrent 30.000 gram klimagasser per kilo asparges. I sesongen kan asparges leveres med lastebil fra regionen, noe som bare forårsaker rundt 19 gram klimagasser per kilo asparges i en avstand på 100 km – bare en brøkdel.

Organisk mat sparer energi og er mindre stresset:

Sammenlignet med konvensjonelt landbruk, bruker økologiske bønder bare en tredel av fossil energi i produksjonen fordi de ikke bruker syntetisk kjemisk gjødsel og avlingsbeskyttelsesprodukter som produseres med høyt energiforbruk. På denne måten beskytter organiske produkter ikke bare klimaet, men de inneholder også betydelig mindre uønskede stoffer enn konvensjonelle matvarer, som nitrat og sprøytemidler.

PRESSEKONTAKT

PM-International Norge AS
Inger Sverresson

Mustad Næringspark, Raufossvegen 40, bygn 121
N-2821 Gjøvik

Website: https://www.pm-international.com/no/
E-Mail : service@pm-international.no
Telefon: +47 62 35 70 70